5 kulinarnych wskazówek dla początkujących

Gotowe jedzenie kupowane w supermarketach może się w końcu znudzić, a jedzenie na mieście jest dość kosztowne. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowywać posiłki w domu, tak aby były zdrowe i smaczne, a przy tym tanie. Chcesz zacząć gotować, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Poniżej przedstawiamy porady, które pomogą Ci na początku Twojej drogi z gotowaniem.

  • Przed rozpoczęciem gotowania, dobrze przeczytaj przepis

Zaczynając przygodę z gotowaniem najlepiej trzymać się przepisu, unikniesz wtedy frustracji z powodu nieudanego dania. Początkujący zazwyczaj nie ma jeszcze wiedzy, co może zmienić czy dodać do dania, aby było smaczniejsze, więc lepiej ugotować danie zgodnie z przepisem. Przepisy kulinarne dokładnie opisują, czego potrzebujesz do wykonania potrawy oraz zawierają instrukcję, co po kolei należy robić. Czytając przepis kulinarny przed rozpoczęciem, masz możliwość przygotować wszystkie potrzebne składniki oraz narzędzia, a jeśli czegoś brakuje to szybko wybrać się do sklepu i uzupełnić zapasy.

  • Przygotuj wszystkie składniki przed gotowaniem

Ta wskazówka jest bardzo ważna, ponieważ nie dość, że ułatwia gotowanie, to jeszcze przyspiesza jego proces. Chcąc przygotować jakąś potrawę, przygotuj wcześniej wszystkie potrzebne składniki. Wyłóż je na blat, tak aby były pod ręką podczas gotowania. Przygotuj też odpowiednio warzywa i mięso, jeśli znajdują się w przepisie kulinarnym. Warzywa dobrze umyj i pokrój w taki sposób jak mówi przepis. Z mięsem jest podobnie, należy je dobrze umyć i jeśli jest taka potrzeba to pokroić. Jeśli masz już wszystkie niezbędne składniki, gotowanie będzie prostsze, przyjemniejsze i szybsze.

  • Używaj odpowiednich narzędzi kuchennym

Żeby zacząć gotować, nie musisz mieć najlepszego sprzętu i narzędzi kuchennych, w zupełności wystarczą Ci te podstawowe. Ważne jest, aby używać ich zgodnie z przeznaczeniem, to ułatwi proces gotowania, a także zapobiegnie uszkodzeniom i pozwoli dłużej korzystać z narzędzi. Przepisy kulinarne często zawierają też listę naczyń i przyrządów potrzebnych do przygotowania dania. Przykładowo może to być miska, garnek o pojemności 5l, nożyk do obierania i łyżka drewniana. Każde z nich ma swoje przeznaczenie i są odpowiednio zaprojektowane do konkretnego celu. 

  • Nie trzymaj się kurczowo czasu podanego na opakowaniu

Czas gotowania podany na opakowaniu konkretnych produktów to czas orientacyjny i zazwyczaj nie jest on sprecyzowany. Przepisy kulinarne zazwyczaj zawierają informację, aby przygotować dany produkt zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej jednak podczas gotowania sprawdzić i spróbować samemu, czy produkt jest odpowiednio miękki i nadaje się do spożycia. Czasami zdarzy się, że ryż, kasza, czy makaron będą już gotowe przed zakończeniem czasu, a innym razem będą musiały być gotowane chwilę dłużej. 

  • Sprawdzaj smak podczas gotowania

Gotując, zawsze sprawdzaj smak dania, nawet na różnych etapach. To pozwoli Ci poznać aromaty poszczególnych składników. W przepisach kulinarnych często podane są przyprawy, których powinno się użyć, ale nie musisz się tego trzymać. Przygotuj swoje danie tak, jak lubisz.